Wednesday, 18 April 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO & PM GRADE 1 EXAM ( Q 26 - 50 )


26.  New Speed Post discount structure and operational mechanism would apply to all existing bulk customers availing credit facility w.e.f.

            a)         01‐01‐2011.                                 b)         01-04-1995
            c)         01-01-2008                                        d)         None of these                       Ans:a

27.       The list showing the details of bags to be received and dispatched by a mail office/transit section is

            a)         Sorting list                                         b)         Due mail list
            c)         A order                                               d)         B order                                   Ans: b(52a)

28.       The list showing the manner in which the articles must be dispatched is

            a)         Sorting list                                         b)         Due mail list
            c)         A order                                               d)         B order                                   Ans:a(52a)



29.       The mail comprised of articles and documents which must be dispatched every day or at regular intervals is termed as

            a)         Due mails                                          b)         Unusual mails
            c)         Bulk mails                                         d)         None of the above               Ans: a(53)

30.       Letter posted after the prescribed hours of closing the mails but within the time permitted for posting and with prescribed late fee (in addition to the postage) are called

            a)         Too late letters                                  b)         Late letters
            c)         Missent letters                                  d)         Non of the above                 Ans: b(56a)

31.       Letter posted after the prescribed hours of closing the mails but within the time permitted for posting and without affixing prescribed postage and late fee are called

            a)         Too late letters                                  b)         Late letters
            c)         Missent letters                                  d)         Non of the above                 Ans: a(56a)

32.       An article which has been erroneously forwarded by an office to an office other than the office of destination and an article is a vernacular article on which the incorrect destination are

            a)         Mis-sent & mis directed article       b)         Too late letter
            c)         Late letters                                         d)         Non of the above                 Ans: a(57)

33.       Mark incorrect correct option

a)       Trial card  used for the purpose of determining the relative advantage of
            alternative mail routes or the cause of detention to articles
            b)         Trial cards are red colour
            c)         Trial card should be included in any station bundle
            d)         None of these                                                                                               Ans: c(57)

34.       The timing of clearance of letter at railway station is fixed by

            a)         SSPOs                                               b)         SSRM/SRM
            c)         Sub Divisional Inspector of Posts             d)         IRM                                         Ans: b(58)

35.       The registered newspaper addressed to foreign countries must have

            a)         Separate license for posting         
b)         License to post without prepayment
            c)         License to post only on prepayment of postage
d)         None of these                                                                                               Ans:a(58a)   

36.       The min number of copies of Regd newspaper posted at a time

            a)         100                                                     b)         50
            c)         75                                                        d)         60                                            Ans: a(58a)

37.       Mark correct option

            a)         Bill of franking machine used is prepared in form MS10
            b)         In RMS offices, letter box key should be kept in custody of Sorting Assistant
            c)         Greeting cards are treated as first class mails in sorting. During the greeting
season they are given air lift also without air surcharge otherwise surface mode.
            d)         Label bundle should not contain more than 50 to 60 letters & post cards.
            e)         All of the above                                                                                            Ans:e

38.       Mark correct option

            a)         Territorial bundle prepared for foreign when not less than 5 articles
            b)         Bulk bag system is not available for Srilanka, Nepal, Buthan & Pakistan
            c)         Ordinary circumstances the bulk of the correspondence for any office is more
                        than a single mailbag can contain called as plural mail bags
            d)         When extra mail bag(unusual mail) is closed for PO or Mail office the registered    bag should be place in the due mail list         
            e)         All of the above                                                                                            Ans: e

39.       Normally mail list prepared in

            a)         Triplicate                                            b)         Duplicate
            c)         Single copy                                       d)         Quadruplicate                       Ans: b(76b)

40.       Air mail bags dispatched to each port of call is accompanied with

            a)         Window delivery ticket                    b)         Inland airmail delivery bill
            c)         Mail list                                               d)         None of these                       Ans: b(76)

41.       Face of the article mean

            a)         Back side of the article        b)         The side on which sender address written
            c)         The side on which addressee address written   d)         None of these Ans: b(54)

42.       Letter posted in the Night post office without payment of late feed will be

a)         Impressed with the remarks ‘Detained late fee not paid’ and included on the next day dispatch
            b)         Returned to the sender with the remarks ‘late fee not paid’
            c)         Detained without any remarks
            d)         None of these                                                                                               Ans: a(56a)

43.       The incharge of a RMS division is called       

a)         Senior/Superintendent of RMS    b)         Sub Divisional ASRM
c)         HRO                                                   d)         SRO                                       Ans: a(4)

44.       The lowest unit of post office is

            a)         Head Post Office                              b)         Sub post office
            c)         EDSO                                                 b)         BO                                          Ans:d(8)

45.       Monthly sorting order is issued by
           
            a)         PMG                                                   b)         SSP/SP
            c)         DG Posts                                           d)         CPMG                                    Ans: d(9)

46.       The officer incharge of a Head Record office is designated as

            a)         Head Postmaster                             b)         Record officer
            c)         Head record officer                          d)         Head sorter                           Ans: c(17)

47.       Territorial regd bundl are prepared when the number of registered article is

            a)         25 or more                                         b)         5 or more
            c)         10 or more                                         d)         50 or more                             Ans: a(24)

48.       The keys and changeable hour plate of a letter box must be kept in the custody of

            a)         Postmaster                                        b)         APM
            c)         Postal Assistant                               d)         Treasurer                               Ans: c

49.       Station bundle are prepared only when the no of article either paid of unpaid of any PO
            a)         5                                                          b)         7
            b)         3                                                          d)         14                                            Ans: d(24)

50.       The mail posted BO are sent to

            a)         Directly to RMS mail office                                     b)         HO
            c)         AO for inclusion into bag to the mail office         d)         None of these Ans: c(8)

(Prepared by AB Kantharaja Mobile 08969822340,  http://abkantharaja.blogpot.in)

How to avail Mobile Banking services- Useful article from TOI



A mobile phone is no longer a simple device to make calls. It's become the hub for all your activities, from e-mailing and browsing to paying bills and transferring money. Banks may have been the first to dip their feet into this technological pool, but telecom companies have begun to catch up. The RBI's step to remove the 50,000 cap that it had imposed earlier on daily mobile transactions has also provided the much-needed boost to mobile banking.

How does mobile banking work?
Mobile banking allows you to conduct financial transactions on your phone just as you would at a bank branch or through Net banking. Banks are now evolving this facility as they launch innovative products.

For instance, IndusInd Bank's cash-to-mobile service enables customers to transfer money to anybody, including those who do not have a bank account. A bank customer can download the bank's app on his phone and then put in the phone number of the person to whom he wants to send the money, along with the transaction amount. The bank will send a message to the remitter and the beneficiary along with different PINs to each. The remitter will have to message his PIN to the beneficiary, who can then use both PINs and his mobile number to withdraw cash from an IndusInd Bank ATM. The service is free but operator charges will apply. Also, the sender will need a Java-enabled handset.

Airtel Money, on the other hand, can be used on any mobile phone and you can register for it by dialling *404# or at an authorised Airtel Money retailer. There are two types of accounts. The first one is an express account , wherein you can load 10,000 and use this to pay utility bills or for booking rail/flight tickets on travel portals.

The upgraded version is called a power account, which can be loaded up to 50,000. This can be done through Net banking or an Airtel Money retailer. Citibank too has started a mobile banking service through its Citibank Cash-to-Mobile Receivables Solution and is aimed at corporate customers. It enables them to receive funds from retailers or end-customers. The advantage is that the money is transferred instantly through IMPS (Interbank Mobile Payment Service), which reduces the cost of transaction.

What banks plan to do?
Banks have decided to take one step at a time. Currently, they are not pushing hardcore banking services, only presenting mobile banking as an enquiry tool to entice the customers to carry out transactions . For example, SMS alerts for bill payment may tempt you to pay the bill through the phone itself.

Banks are also trying to allay customers' fears of data leakage. Each transaction requires multiple PINs or a one-time password (OTP) to ensure it is secure. There are also plans to launch other services under mobile banking to make it more appealing , such as ING Vysya's plans to include wealth management and loan services . "This will allow a client to use his banking app as a gateway for banking, shopping, stock market information and travel," explains Panda.

How to access the wallet in your phone
To register for mobile banking services, you will need... An account with the concerned bank or telecom company. You should be registered forNet banking in case of a bank. A Java-enabled handset for mobile banking, but an ordinary phone will do for Airtel Money. An active GPRS connection in case of mobile banking so that you can access the Net. To download the mobile banking application.

How to transfer funds
Log in to the bank's app menu and input the mobile phone number or bank account number of the beneficiary. Message the PIN you receive from the bank to the beneficiary who will also receive a secret number. He will have to log in both PINs at the ATM to withdraw the money. If the funds are being transferred to a bank account, it will take about four working days.

Is it popular?
While online banking has picked up pace, mobile banking remains subdued. One reason is that when a new technology comes into the market, it takes time for people to familiarise themselves with it, which is why the growth is slow. "Another reason is that the small screen of a mobile phone hampers the usage for transactions," says Ritesh Saxena, head (personal accounts and direct banking ), IndusInd Bank. Moreover , the generation that is hooked on to its mobile phones rarely indulges in banking activities. "However, since the youth prefer phones to PCs, mobile banking will be the preferred channel in the future," adds Saxena.


Phone technology is another problem area as there are different platforms of mobile banking for different phones. However, the advent of smartphones has definitely spelt good news for the mobile banking segment. Says Sharad Mohan, chief operating officer, global consumer bank, Citibank India: "After the launch of Citi Mobile on smartphones we have witnessed a 30% growth in new users."

Source - Times Of India 
via-sapost.blogspot

Implementation of end to end e-procurement in Department of Posts


Click here to view the Department of Posts letter no  12-9/2011-UPE dated 16.04.2011with Ministry of Finance, Department of Expenditure OM no 10/3/20112-PPC dated 30.03.2012 on the above subject matter.

MODEL QUESTIONS FOR IPO & PM GRADE 1 EXAM (Q 51-to Q75)

51.       Transcription centre is a cell established in
            a)         All administrative offices                b)         All HOs          c)         All ROs                      d)         A sorting mail office situated at HQ of the circle or at any convenient sorting
                        office in the circle.                                                                                       Ans: d(12)
52.       The number of office exchange established by the dept of posts
            a)         5                                                          b)         4
            c)         6                                                          d)         3                                              Ans: b(13)
53.       The unit bag office will send its daily bag balance report to
            a)         The local HO                                     b)         The SPOs office
            c)         The SRM office                                d)         The district bag office          Ans:d(18a)
54.       The DBO is inspected by
            a)         The SRM                                           b)         The HRO
            c)         The SPOs                                          d)         The circle Bag office           Ans: d(18a)

55.       Each set of section will have
            a)         Different working hours                  b)         Different establishment                              c)            Different mail arrangements
            d)       Same working hours,same establishment and same mail arrangement 
Ans: d(21a)
56.       When there are no air articles for an airmail bag prescribed
            a)         A suitable remarks should be made in the delivery bill concerned
            b)         A bag with ‘Nil’ contents is to be closed
            c)         It is enough if a remark is made in the office record
            d)         None of the above                                                                                       Ans: a(28a)
57.       Mark correct option
a)         When the airmail bag contain less than 50 articles and there is no insured article            or air parcel an airmail cover of suitable size should be used instead of a bag
            b)         When an air parcel is sent inside of airmail bag  the label should bear “CAP”
            c)         The weight of airmail bag or TB should not exceed 30 KG weight.
            d)         Separate ins letter bag closed when more than 10 ins article for any office.
            e)         All the above                                                                                                 Ans: e
58.       When an insured letter bag is prescribed as a due bag it should be
            a)         Dispatched inside the regd bag with remarks in the regd list.
            b)         Sent loose duly advised in the mail list
            c)         Sent duly included in the mail bag closed
            d)         Closed as a separate D bag                                                                       Ans: a(29)
59.       Mark the correct option
a)         Changing station is a Railway station is where the beats of two transit sections join and where the mails brought by one of them are handed over to the other
b)         A connecting station is an RMS section working in a train in immediate connection with another train in which another RMS section works
c)         Regn of newspaper, renewal or canceling any registration will be issued by Head of the department
d)         All the above                                                                                                 Ans: d
60.       The copies of the newspaper without prepayment will be handed over to window along with an invoice which should be
            a)         In triplicate                                         b)         In duplicate
            c)         In quadruplicate                               d          Single copy                           Ans: b(58a)
61.       The minimum limit  fixed for posting Regd. News paper without prepayment at a time for foreign destination is
            a)         500                                                     b)         200
            c)         100                                                     d)         100                                         Ans:d(58a)
62.       On checking the entries in the invoice (tendered along with the Regd. News paper without prepayment ) if there by any discrepancy noticed.
            a)         The posting should be refused     b)         The PM can use his discretion
            c)         The o/o posting should make the requisite correction under the initial of the HO
            d)         None of these                                                                                          Ans: c(58A)
63.       The payment due in connection with posting of Regd News paper without prepayment is to be made
            a)         Quarterly                                            b)         Monthly
            c)         Weekly                                               d)         fortnightly                              Ans:d(58a)
64.       The posting of the Regd. Newspaper without prepayment should be stopped and license deemed to be cancelled in the event of non payment of a bill
            a)         Within one week following the fortnight to which the bill relates.
            b)         Within one month following the fortnight to which the bill relates.
            c)         Within fortnight following the fortnight to which the bill relates.
            d)         None of these                                                                                         Ans: c(58A)
65.       Machine franked article can be posted not more than
            a)         Three offices                                                 b)         Two offices
            c)         only one office                                             d)         None of these           Ans b(58b)
66.       At the office of posting the officer responsible for seeing that the article have been franked in the prescribed manner and that systematic under payment is not going on is
            a)         The Inspector posts                                     b)         The counter PA
            c)         The Postmaster                                            d)         None of these           Ans:c(58b)
67.       Daily docket in the prescribed form is used by
a)         The licensee along with his last posting of franked article at the prescribed office
            b)         The supervisor of a mail office to submit his report to the divisional Head
            c)         The PRI(P) to send hi dairy to the SPOs
            d)         None of these                                                                                               Ans: a(58b)
68.       Whenever, owing to the unusual bulk mail for an office extra transit bags are closed
            a)         The word ‘extra bag’ should be written on the label
            b)         The number of extra transit bags closed should be entered in the mail list
            c)         Each extra transit bag closed should contain its separate mail list showing the
                        particulars of bags enclosed
            d)         All the above                                                                                                 Ans:d (78)
69.       Mark correct option
            a)         The resetting of the credit meter of the franking machine will be done at the PO
            b)         Cut out labels with frank impression on them for prepayment of postage cannot   be used for insured articles
            c)         The 2nd class articles treated as 1st class mail in sorting are Greetins/ Regd             Newspapers/ Wedding invitations
            d)         The duty of taxing postage on foreign articles rest entirely with the office of           foreign exchange of the country of posting
            e)         All the above                                                                                                 Ans: e)
70.       When a cash bag enclosed in a Regd. Bag is forwarded in a mail bag the symble                 to be written on label of the mail bag is
            a)         Cash bag                                           b)         F
            c)         C                                                         d)         A/C                                         Ans b(73)
71.       Mark correct option
            a)         Incharge of Head post office is Head  Post Master
            b)         Incharge of Sub post office is Sub Post Master
            c)         Incharge of Branch post office is Branch post master
            d)         Incharge of transit mail office is Mail agent/mail guard
            e)         All the above                                                                                                 Ans; e)
72.       Sub office is authorized to receive
            a)         Articles all kinds in sorting             b)         Fully pre-paid articles
            c)         Regd articles                                     d)         None of these                       Ans: a(11)
73.       Pre mailing activities are done at
            a)         Business Post centre                      b)         Press sorting office
            c)         Head post office                               d)         None of these                       Ans: b(15b)
74.       The head office is the main office of account
            a)         For itself                                             b)         For all SO kept under it
            c)         For all BO kept under it                   d)         All the above                         Ans: d(5)
75.       The post office seal for sealing the franking machine must be kept
            a)         In the personnel custody of  the PRI(P)
            b)         In the personnel custody of the Postmaster
            c)         In the Divisional office
            d)         None of these                                                                                               Ans:b(58c)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Prepared by AB Kantharaja  Kodagu Dn, Karnataka, presently serving in APS