Thursday, 19 April 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO & PM GRADE 1 EXAM ( Q 76 - 100 )




76.       Mark incorrect option

a)         Complaint and enquiries relating to foreign mail the postage stamp equivalent to the fee prescribed  is charged
            b)         The sender of foreign article should be written ‘RENVOI PAR AVION’(return by
                        air mail) for get back the acknowledge ment
            c)         Parcel shall not contain more than one written communication but this rule shall                         not apply to an official parcel.
            d)         All the above are correct                                                                             Ans:d

77.       The Postmaster or_______personal duties prescribed in this rule may, under the order of_________, be delegated to the _________, Assistant Postmaster, Supervisor or office supervisor of the _______ as the case may be.

            a)         Head Sorting Assistant , Head of the Circle, Deputy postmaster, office
            b)         Sorting assistant , Supdt of Rms, Deputy postmaster, office
            c)         Postal assistant , Head of the Circle, Deputy postmaster, office
            d)         Record officer , Head of the Circle, Deputy postmaster, office                        Ans: a

78.       In sorting Mail offices, the ______________should maintain___________showing the number of  _________articles received. ______________ will tick off these entries in check sheet.

            a)         Postmaster, abstract, insured, HPM
            b)         MO cleark, check sheet, MO, HSA/ Supervisor
            c)         Registration/parcel Sorting assistant, check sheet, insured, HSA/ Supervisor
            d)         Registration/parcel Sorting assistant, check sheet, MO, HSA/ Supervisor
                                                                                                                                                Ans: c


79.       The book of postmarks should be maintain

            a)         All Post office                                   b)         Mail office & Transit section
            c)         Record offie                                      d)         All the above                         Ans: d(103)

80.       The fact of cleaning of seals and stamps should every time be recorded in postmaster ____ in Head offices in the _________ in Sub offices in the__________of the HAS, the mail agent or the Record assistant which will be examined by the ____at the time of inspection

            a)         Daily a/c, Error book, dairy, inspecting officer
            b)         Order book, Error book, rough note, inspecting officer
            c)         Order book, dairy, rough note, postmaster         
            d)         Order book, Error book, dairy, inspecting officer                                    Ans: b

  
81        Article marked ‘By parcel post’ found in letter box

a)         The official detecting the irregularity should be make a not of it in his error book.
            b)         In POs the article should be transferred to the parcel assistant and treated and                 charged with postage as a registered parcel,
c)         In RMS, the article should be marked ‘found in letter box’ transferred to Parcel Sorting Assistant
            d)         All the above                                                                                                 Ans: d(116)

82.       OIGS/FOAS mean

            a)         On India Government Service / Free on active service
            b)         On insured guarantee service/ Free on acknowledge service
            c)         Any one of the above                      d)         None of these                       Ans: a

83.       Tin Seal used for closing

            a)         All insured bags                   b)         Heavy/large bags of letter/parcel mails.
            c)         All the above                         d)         None of these                                Ans: c(132)

84.       Mark correct option relating to limit of weigh of mails

            a)         The weight to be carried by mail runner on a man should not exceed 14 Kg
            b)         When it is carried by each  man should not exceed 28 Kg
            c)         When it is carried by trolley the weight of the parcel should not exceed 37  Kg
            d)         The weight of postal articles including parcel and cash to be carried by a
                        postman or village postman should not exceed 10 kg
            e)         All the above                                                                                              Ans: e)(135)

85.       Important irregularities to be reported by telegraph /fax

            a)         A due bag not received, or left behind
            b)         A due mail, regd or parcel list not received or received missent
            c)         A daily a/c, or SO Slip not received
            d)         Absence of mail carrie
            e)         All the above                                                                                              Ans: e)(144)

86.       The application for recall/redelivery of letter should be dispatch by

            a)         Regd Post                                         b)         ordinary
            c)         Speed Post                                       d)         Service Regd post               Ans: d(148)

87.       Application of recall of articles should be kept or record

            a)         two year (inland article), eighteen month(foreign articles)
            b)         one year (inland article), two year (foreign articles)
            c)         one year (inland article), eighteen month(foreign articles)
d)         Six month (inland article), twelve  month(foreign articles)                   Ans: c(148)

88.       Mark correct option

            a)         Director General’s circular  are issue once in a month
            b)         Each set of circulars should be kept in a guard book .
            c)         In sub offices circular are signed by SPM and other official also
            d)         All the above                                                                                                 Ans: d(149)


89.       Ordinary postage stamps, coins and other articles of valued found in letter boxes or on a counter the action taken by postmaster is

a)         When ordinary stamp are found in letter box will have been defaced and the entry          will be made in error book
b)         If unused Postcard other than private manufacture, empty envelope , stamp sheet            currency note found in letter box or counter its value credited to UCR.
            c)         In the RMS such items will be fwd to Record officer duly advised in daily report                The Record officer should transfer to local postmaster
            d)         Application received from public for the return of articles mentioned above the                 refund value should be submitted for order of HOD.
            e)         All the above                                                                                                 Ans: e(154)

90.       Mark the correct option

a)         Half yearly enumeration returns will be submitted during the second week of the months of February and August of each ear 8th to 14th both day inclusive.
b)         An enumeration return must be made of the number of ordinary UR articles of the letter mail and UR parcel given out for delivery to Postman and window.
c)         All the above                                     d)         None of these                       Ans: c(155)

91.       Mark the correct option

a)         The camp bag booked as parcel will be sent by surface route and will be charged with the postage payable on a parcel weighting 10 Kg plus registration fee and incidental charges .
b)         The camp bag booked as letter mail will not be charge with any additional postage other than Registration fee.
            c)         The camp bag is due to be collected on any day including Sunday & Holiday.
            d)         All of these                                                                                                    Ans: d(159)

92.       Mark correct  option   related to preservation period

            a)         All records of mail department except due mail & sorting list 1 year
            b)         Book of post marks(MS 18) & Postman book (MS-27) 1 ½ year
            c)         Enumeration returns (MS-6) 2 years
            d)         All monthly statistical registers 3 years
            e)         All of the above                                                                                            Ans: e

93.       Mark correct option related to preservation period

            a)         Nominal roll cum attendance & destruction of record register is permanent
            b)         All records of registration and parcel dept except foreign article is 1 year
            c)         All records of registration and parcel dept related fo foreign articles is 1 ½ year
            d)         All records of MO is 1 ½ year, IPO 42 months, Book of MO receipt is 2 years
            e)         All the  above                                                                                                Ans:e)

94.       The cases of losses of mails due to Road accident, railways accident, air crash should always be reported to

            a)         Head of the Region                                     b)         Postmaster of HO
            c)         Sub divisional Head                                                d)         None of these           Ans:a(170)

95.       Cash & insured articles should not be dispatched through

            a)         MMS                                                               b)         Transit section
            c)         Sorting Section                                            d)         Weighment system  Ans d(227)

96.       The payment of weighment system is made to the railway authorities

            a)         Annually                                                        b)         Quarterly
            c)         Half Yearly                                                    d)         Monthly                      Ans: c(225)

97.       The payment of occasional dispatch is made to the Railway authorities

            a)         Annually                                                        b)         Quarterly
            c)         Half Yearly                                                    d)         Monthly                      Ans: b(226)

98.       Any irregularity that comes to the notice of Head of the office shall be entered in

            a)         Error book                                                      b)         Hand to Hand receipt
            c)         Office order book                                         d)         Book of postmark     Ans:a (145)

99.       The weight of mails that can be carried by a mail carrier in hilly area is

            a)         14 Kg                                                              b)         15 Kg
            c)         16 Kg                                                              d)         20 Kg                          Ans:b(135)

100.    An article addressed in a language not known to the office of posting should be sent to

            a)         RLO                                                                b)         Sender
            c)         RMS                                                               d)         Transcription center Ans:c(109)

(Prepared by AB Kantharaja  mobile No 08969822340

Wednesday, 18 April 2012

Indian Forest Service Examination, 2012.

The Union Public Service Commission (UPSC) will hold the Indian forest Service Examination, 2012 commencing from 14th July, 2012.  The examination will be held at various centres across the country.
                  Candidates are required to apply only through online mode.  No other mode is allowed for submission of application.  For details regarding eligibility conditions, the Syllabus and Scheme of the examination, Centres of examination, Guidelines for filling up application form etc. aspirants must consult the Detailed Notice of the examination published in the Employment News/Rozgar Samachar dated 14th April, 2012 or the UPSC website www.upsc.gov.in.

Avoid PAN as ID proof for rail tickets under tatkal scheme’

Mumbai, April 18, 2012(TNN): Avoid using your permanent account number (PAN) to book railway tickets under the tatkal scheme, as it can be misused to carry out benami transactions. 

Tatkal scheme ID proof- Voter ID, Passport , PAN Card, Driving License, ID issued by Govt offices, bank passbook and Credit card.
The Indian Railways accepts the PAN card as indentity proof to book tickets under the scheme, but anybody can access the details as they are published on reservation charts pasted on compartments. 
Premnath D S, a Hyderabad-based chartered accountant, told TNN, “The system is a boon for benami transactions after the Finance Act 2012 made it mandatory for traders like jewellery dealers to collect a tax from customers on the purchase of jewellery worth Rs 2 lakh and above.” 
He said while compiling tax collection at source (TCS) rules for collection, payment and uploading of that information, jewellery dealers have to furnish the PAN of customers. For some customers it is inconvenient to provide the PAN as they have constraints in explaining their sources of money. Premnath said, “Traders may try accommodate high net-worth customers by quoting a benami PAN, particularly the name, sex and age from reserved railway compartments.” 
This information went viral on the net after Premnath posted an alert about the system’s possible misuse. 
Subhash Gupta, member, zonal rail user consultative committee, said the railways must stop publishing PAN details on reservation charts. He appealed to people not to use their PAN card as identify proof for booking tickets till a foolproof system is in place. 
Premnath said, “The income-tax department can ask the tax-payer to explain the source of income for such transactions.” 
“The onus is on genuine tax-payers for a fault of traders. The settlement of such disputes often takes more than two years,” he added.

How to Add a Water Mark to a Word Document

 
Most of us seen water marks in many papers especially in exam answer papers etc. With Microsoft Word We can set a water mark in our document to separate it from others. Also water mark help us to distinguish our documents from others. We can either insert a text water mark or a picture water mark

Microsoft Word 97/2000/XP (2002)/2003:
    Open the Word document that you want to add watermark to.
    Select "Format" from the top menu, then select "Background", then "Printed Watermark".In the "Printed Watermark" dialog: 1 To insert a text watermark:
    • Select the "Text watermark".
    • Then, either select a pre-defined text from the drop-down, or type in your desire text on the "Text" field.
    • Customize your watermark with other options in this dialog such as text size, text color, etc, then click "OK".
    • Watermark is now inserted into your document.

    2 To insert an image watermark:
    • Select the "Picture watermark".
    • Then click on the button "Select Picture...".
    • Navigate to the directory where your watermark picture is located. Select it and click "Insert".
    • Select a customized scale if desired, then click "OK".
    • The image is now inserted into your document as watermark.
But in Microsoft windows 2007/2010
we want to open the word document and select the tab “Page layout”
and select page background group select the water mark.
Then do the step 1 or 2to add the specified water mark.

via-saparavur.blogspot.in

Clarification in respect of Post Office Life Insurance Rules - 2011.


DIRECTORATE OF POSTAL LIFE INSURANCE
Department of Posts, Ministry of Communications &
Information Technology, Government of India
Chanakyapuri Post Office Complex,
New Delhi-11 0021


 Dated16.04.2012
All Head of Circles,
Addl. Director General (APS),
Director, PLI, Kolkata


Sub: Clarification in respect of Post Office Life Insurance Rules - 2011.

Further to PLI Directorate letter of even No. dated 13.03.2012, J&K Circle has sought clarification whether the antedating of proposals for sum assured upto ~5 lakhs is to be made at the level of Divisional Head being the accepting authority.

2. It is clarified that as per Rule 19(b) of Manual for Circle Offices the power of ante-dating may be exercised by Head of Circle.

3. Further, the clarification given at sl. (ii) of PLI Directorate letter of even No dated 13.03.2012 may kindly be read as "Bonus of EA will be paid since the commencement of the policy in case of CWLA and in case of WLA policies, bonus attached prior to ordinary conversion will remain unchanged".

4. This has the approval of Chief General Manager (PLI).

( ipl Malhotra)
Dy. Divisional Ma ager (PLI)


Copy to:

1. PPS to CGM (PLI) for information of CGM.
2. PS to GM (V)/ GM (P).
3. Addl. GM (V)/ Addl. GM (J).
4. DDM-II, PLI Directorate for information and getting the necessary provisions made in the software.
5. Section Officer, PLI Directorate for Guard File

Job Highlights (14 APRIL 2012 -20 APRIL 2012)

  1. Union Public Service Commission notifies Indian Forest Service Examination 2012 number of vacancies’ Approximately 85. Last Date : 14.05.2012
  2. Union Public Service Commission invites online recruitment application for 433 posts of Public Prosecutors, Airworthiness Officers and Assistant Public Provident Fund Commissioners against Special Recruitment Advt. No-51/2012. Last Date: 03.05.2012
  3. United Indian Insurance Company requires 350 Specialist Generalist/Officers. Last Date: Online between 07.04.2012 and 25.04.2012.
  4. Directorate of Forensic Science Services. MHA, New Delhi requires 180 Scientists and Ministerial Manpower. Last Date: 30 days after publication.
  5. Headquarters Goa Naval Are, Vasco-da-Gama requires 93 Stenographers, Civilian Motor Drivers, MTS, Painter, Electricians, LDC etc. Last Date: 21 days after publication
  6. 27 Ammunition Company, C/o 56 APO requires 55 Mazdoors (Group ‘C’) Last Date: 21 days after publication.
  7. National Projects Construction Corporation Limited requires 33 Dy. Managers, Assistant Managers, Engineer, Sr. Assistant etc. Last Date : 30 days after publication.
  8. Ordnance Factory, Raipur requires 22 Fitters, Turners, Millers, Carpenters etc. Last Date: 21 days after publication.
Source : http://employmentnews.gov.in/