Thursday, 9 May 2013

Solved Question Paper of Postal Assistant Exam (PA/SA) 2013 held on 05 May 2013


General Awareness Section completely solved

Q1. Which is the host country for the inaugural T-20 World Cricket Cup for the blind?
(a) Pakistan
(b) India
(c) Sri-Lanka
(d) West Indies
Ans.(b) India

Q2. 2012 Champions Trophy Hockey Tournament was won by?
(a) Pakistan
(b) India
(c) Australia
(d) Netherlands
Ans.(c) Australia

Q3. Mr. Cyrus Pallonji Mistry took over as the chairman of which industrial group recently?
(a) Tata Group
(b) Reliance Group
(c) Aditaya Vikram Birla Group
(d) GMR Group
Ans.(a) Tata Group

Q4. Which launch vehicle is expected to be used by ISRO for its 2013 Mars Mission?
(a) Satellite Launch Vehicle
(b) Augmented Satellite Launch Vehicle
(c) Polar Satellite Launch Vehicle
(d) Geo-synchronous Satellite Launch Vehicle
Ans.(c) Polar Satellite Launch Vehicle

Q5. International Olympic Committee decided to remove two games from the Olympics starting with 2020 Olympic Games. Find out these two from the options.
(a) Free Style Wrestling and 200m free style swimming
(b) Free Style Wrestling and Greco-Roman
(c) Free Style Wrestling and equestrian show jumping
(d) Free Style Wrestling and 3-K cross country foot race
Ans.(b) Free Style Wrestling and Greco-Roman

Q6.Who is chosen by the members of RajyaSabha?
(a) Chair Person
(b) Deputy Chairman
(c) President
(d) Vice-President
Ans.(b) Deputy Chairman

Q7.Who is the leader of the house in 15th LokSabha?
(a) Meira Kumar
(b) Sonia Gandhi
(c) Sushil Kumar Shinde
(d) None of these
Ans(c) Sushil Kumar Shinde

Q8. Barack H. Obama has been recently reelected as President of USA, defeating Republican Challenger?
(a) Joe Bide
(b) Mitt Romney
(c) Jesse Kelly
(d) Kelving Mc Carthy
Ans.(b) Mitt Romney

Q9. Which Indian State has the lowest record of Population density having just 17 per square kilometer?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Misoram
(c) Nagaland
(d) Sikikim
Ans.(a) Arunachal Pradesh

Q10. Branch of Biology that deals with the study of fungi is called?
(a) Algology
(b) Phycology
(c) Mycology
(d) Microbiology
Ans.(c) Mycology

Q11. The latitude difference between India & Pakistan for their standard time is

(a)   8’
(b)  7.5’
(c)   7’
(d)  8.5’
Ans. (b) 7.5’

Q12. Sound travels faster in Solids than in gases, because:

(a)  Modulas of elasticity is more than that of gases
(b)  Sound cannot travel through gases
(c)  Density of solid is more
(d)  Sound is an electromagnetic wave
Ans.(c) Density of solid is more

Q13. In India proclamation of emergency is made in

(a)  Article 356
(b)  Article 359
(c)  Article 352
(d)  Article 360
Ans. (c) Article 352

Q14. The Earth is spherical in shape except for some flattening on some portions. This flattening is at the:

(a)  Tropics
(b)  66 & 1^2’ North & South
(c)  Equator
(d)  Poles
Ans.(d) Poles

Q15. Which one of the fundamental rights was recently included as per the 93rdamendment of the constitution?

(a)  Right to free and compulsory education for all children in the 6 to 14 age group
(b)  Right to equality
(c)  Right to constitutional remedies
(d)  Right to freedom of religion
Ans. (a) Right to free and compulsory education for all children in the 6 to 14 age group


Q16. LIBOR, a term used in banking and financial sector
(a)  London Inter Bank Offered Rate
(b)  London inter bureau of regulations
(c)  Local Indian bank offered rate
(d)  Liberal International Bank official ratio
Ans.(a) London Inter Bank Offered Rate

Q17. Gross National Product (GNP) of a country is sum of the market value of all goods and services produced in a year:
(a) Plus Market value of import
(b) Minus foreign aid
(c) Plus export earnings
(d) Plus net income from abroad
Ans. (d) Plus net income from abroad

Q18. Identify illiterate among the following:
(a) Akbar
(b) Shahjahan
(c) Jahangir
(d) Aurangazeb
Ans. (a) Akbar

Q19. Russia is expected to supply Admiral Gorshkov by 2013 end. What is ‘Admiral Gorshkov’:
(a) Aircraft Carrier
(b) Tank
(c) Rifles
(d) Space Craft
Ans. (a) Aircraft Carrier

Q20. Which state has emerged as the best-performing state in terms of Environmental Performance Index(EPI) released by Planning Commission in 2012?
(a) Sikkim
(b) Himachal Pradesh
(c) Kerala
(d) Uttarakhand
Ans. (d) Uttarakhand

Q21. Match List-I with List-II
List-I                                                  List-II
1. Jawaharlal Nehru Port                A. TamilNadu
2. Paradip Port                                 B. Maharashtra
3. Kandla Port                                   C. Odisha
4. Ennore Port                                  D. Gujarat

(a) 1-D, 2-C, 3-B, 4-A
(b) 1-B, 2-C, 3-D, 4-A
(c) 1-D, 2-A, 3-B, 4-C
(d) 1-B, 2-A, 3-B, 4-C
Ans. 1-B, 2-C, 3-D, 4-A

Q22. Curie point is a temperature at which
(a) Matter becomes radioactive
(b) A magnetic material undergo a sharp change in the magnetic properties
(c) A metal loses conductivity
(d) Transmutation of metal occurs
Ans. (b) A magnetic material undergo a sharp change in the magnetic properties

Q23. In which organization headed by Chittaranjan Das, Netaji Subhash Chandra Bose worked as a chief executive officer?
(a) Calcutta Transways
(b) Kolkata Municipal Corporation
(c) Bengal Railways
(d) Calcutta University
Ans. (b) Kolkata Municipal Corporation

Q24. What does 10th schedule of constitution of India contain?
(a) Languages
(b) Provisions relating to disqualification on ground of defection
(c)The three lists- Union, State & concurrent
(d) Allocation of seats in the council of states
Ans. (b) Provisions relating to disqualification on ground of defection

Q25. What is the cap of minimum vote a political party must secure in election to get the status of a State party as decided by the election commission of India?
(a) 8% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
(b) 9% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
(c) 7% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
(d) 6% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
Ans. 8% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls

MGNREGS Payments at Post Offices through Electronic Fund Management System(eFMS)


State Governments have entrusted post offices to disburse wages to workers under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA). Such disbursal of wages is done either through worker’s wage accounts or Post Office Savings Bank (POSB) accounts. On receipt of the wage list and funds from the State Government, the post offices credit the amount to the worker’s accounts. Workers withdraw the amount from the accounts at their convenience. 

Department of Posts has rolled out Electronic Fund Management System (eFMS) in 46 pilot districts of Direct Benefit Transfer (DBT) through post offices enabling electronic credit of wages in worker’s accounts for speedy disbursal of wages to workers. 

This information was given by Dr. (Smt.) Killi Kruparani, Minister of State for C&IT in a written reply to a question in Lok Sabha today.


Source : PIB

PLI RATE OF BONUS FOR THE YEAR 2010-2011


PLI RATE OF BONUS FOR THE YEAR 2010-2011

Wednesday, 8 May 2013

Selection for the post of Assistant Director at Postal Training centre, Mysore


Selection for the post of Assistant Director at Postal Training centre, Mysore

To view letter of PTC, Mysore please Click Here.

Reservation for Physically Handicapped Persons


Section 2 of Persons with Disabilities (Equal Opportunities, Protection of Rights and Full Participation) (PwD) Act, 1995 stipulates "Disability" means- 

(i) Blindness; 
(ii) Low vision; 
(iii) Leprosy-cured; 
(iv) Hearing impairment; 
(v) Loco motor disability; 
(vi) Mental retardation; 
(vii) Mental illness; 

As per Section 2 (t) of the PwD Act, persons with disability means a person suffering from not less than forty percent (40 percent) of any disability as certified by a medical authority. 

As per Section 33 of the PwD Act, 1995, every appropriate Government shall appoint in every establishment such percentage of vacancies not less than three percent for persons or class of persons with disability of which one per cent. each shall be reserved for persons suffering from- 

(i) Blindness or low vision; 
(ii) Hearing impairment; 
(iii) Loco motor disability or cerebral palsy, in the posts identified for each disability: 

Provided that the appropriate Government may, having regard to the type of work carried on in any department or establishment, by notification subject to such conditions, if any, as may be specified in such notification, exempt any establishment from the provisions of this section. 

As per Section 39 of the PwD Act, 1995, all Government educational institutions and other educational institutions receiving aid from the Government, shall reserve not less than three per cent seat for persons with disabilities. 

Government has issued instructions that such persons should be provided reservation in all Groups of identified posts in the matter of direct recruitment and in Group ‘C’ and ‘D’ posts identified in the matter of promotion. Vide O.M. dated 26th December, 2012, Government has issued instructions to ensure that Persons with Disabilities (PwDs) get a fair opportunity in consideration for appointment to an identified post 

The Government has finalized a Draft Rights of Persons with Disabilities Bill proposing reservation of not less than 5% of the posts for the PwDs. 

This information was given by the Minister of State for Social Justice and Empowerment, Shri P. Balram Naik in a written reply to a question in Lok Sabha today. 

Source : PIB Release, 7 May, 2013

Grant of Ex-Servicemen status to Army Postal Service Personnel


Personnel who were on deputation in Army Postal Service for more than 6 (six) months prior to 14th April, 1987 would also be considered as Ex-servicemen with all consequential benefits.

1(9)/2010/D (Res-I)
Government of India
Ministry of Defence
(Deptt. of Ex-Servicemen Welfare)
New Delhi the 10th April, 2013

OFFICE MEMORANDUM

Subject: Grant of Ex-servicemen status to Army Postal Service Personnel.


The undersigned is directed to refer to this Ministry’s OM of even No. dated 20/21.07.2011 on the above subject wherein it was stated that as per Order dated 26.03.2010 passed by Hon’ble AFT Chandigarh in connection with TA. No. 110 of 2009 (arising out of CWP No 15237/2009) filed by JC-105931 Ex-Sub Atma Singh & others Vs UOI & others, personnel who were on deputation in Army Postal Service for more than 6(Six) months prior to 14th April 1987 would also be considered as Ex- servicemen with all consequential benefits. It has been reported that Ex-serviceman status has not been given to such personnel as a result of which they are being denied the benefits available to Ex-servicemen. Some representations have been received in this regard from affected personnel also.

2. The matter has been examined in the department and with the approval of the competent authority, it is reiterated that that OM dated 20/21.07.2011 was issued based on the directions of the Hon’ble AFT very clearly stating that personnel who were on deputation in Army Postal Service for more than 6 (six) months prior to 14th April, 1987 would also be considered as Ex-servicemen with all consequential benefits. Hence a person who was on deputation in APS for more than 6 (Six) months prior to 14th April 1987 is to be considered as ESM.
 Sd/-
(Vineet Saini)
Deputy Secretary (Res-I)