Friday, 19 April 2013
Dearness Allowance from January 2013 @ 80% approved by Govt.: NO MERGER OF DA NEWS
Press Information Bureau
Government of India
Cabinet
18-April-2013 20:25 IST
Release of additional instalment of Dearness Allowance to central
government employees and Dearness Relief to pensioners, due from
1.1.2013
The Union Cabinet today gave its approval to release an additional
instalment of Dearness Allowance (DA) to central government employees
and Dearness Relief (DR) to pensioners with effect from 01.01.2013 at
the rate of 8 percent over the existing rate of 72 percent.
Thus, the combined impact on the exchequer on account of both DA and DR
would be of the order of Rs.8629.20 crore per annum and Rs. 10067.36
crore in the financial year 2013-14 (that is for a period of 14 months
from January, 2013 to February, 2014).
Source PIB
Dearness Allowance hiked by 8%: Zee News
New Delhi: The Union Cabinet on Thursday approved a proposal to increase
dearness allowance (DA) by 8 percent to 80 percent from existing 72
percent.
The move will benefit about 50 lakh employees and 30 lakh pensioners of the central government.
The hike would be effective from January 1, 2013 and the employees and pensioners would be entitled for arrears.
Decision on hiking DA was deferred on April 2 as the Finance Minister was not present.
The government had hiked DA to 72 percent in September last year, which had come into effect from July 1, 2012.
As per the practice, the DA is merged with basic pay when it breaches
the 50 percent cap. This helps employees get higher allowances as those
are paid as proportion of the basic pay.
With PTI Inputs
Cabinet hikes dearness allowance by 8% for central government employees: NDTV
New Delhi: The Union Cabinet on Thursday approved a proposal to hike the dearness allowance (DA) by 8 per cent to 80 per cent of the basic pay for all central government employees.
The move, will benefit about 50 lakh serving employees and 30 lakh pensioners.
The government had raised the DA by 7 per cent in September last year to 72 per cent of the basic pay, effective July 1, 2012.
The government periodically hikes the DA which is linked to the consumer price index (CPI) for industrial workers.
Read on: http://profit.ndtv.com
Filling up the vacancies in Higher Selection Grade-I (HSG.I) in post Offices (POs) and Railway Mail Service (RMS) Offices
Filling up the vacancies in Higher Selection Grade-I (HSG.I) in post Offices (POs) and Railway Mail Service (RMS) Offices
========>>>> CLICK HERE FOR DETAILSWednesday, 17 April 2013
POSTAL ASSISTANT MODEL QUESTIONS.
POSTAL ASSISTANT MODEL QUESTIONS.
1. Which state Police in India utilised the ‘Pigeon Post Service’?
Ans. Orissa State Police
2. When was the first commemorative stamp issued in India ?
Ans. In 1931 (to mark the inauguration of New Delhi)
3. The Cricketer from Australian Test Cricket team belongs to Australian Postal Service ?
Ans. Brad Hogg
4. The first Non Royal to appear on U.K. postage stamp?
Ans. William Shakespeare (1964)
5. In which language the first Megdoot Post card issued?
Ans. Tamil
6. First Postal stamp in the World?
Ans. Penny Black
7. When, the Indian Postal Stamp was cancelled at Mount Everest?
Ans. 1996 May 10 (by ITBP. Indo-Tibet Border Police)
8. Which is India’s first General Post Office?
Ans. Calcutta GPO (in 1774)
9. Which country issued the first self adhesive Postage stamp?
Ans. Sierra Leone (1964)
10. The first country issued new year greeting cards through Postal service?
Ans. China
11. When was the first Postal Stamp issued ?
Ans. 1840 May 6th
12. The first Indian Personality who was depicted in foreign stamps?
Ans. Mahatma Gandhi
13. Which picture was depicted in First world stamp?
Ans. Queen Victoria’s Head
14. The busiest Post office in India?
Ans. Mumbai GPO
15. First Indian Postage stamp?
Ans. Scinde Dawk
16. No. of post offices having ‘Pictorial Cancellation facility’ in Kerala?
Ans. 23
17. India’s third scented postal stamp?
Ans. Jasmine (Rs. 15)
18. What is water mark ?
Ans. A design / mark on paper given at the time of production.
19. The first post card issued in Cochin state?
Ans. 1898 at the time of Raja Rama Varma I
20. Which country issued the first commemorative stamp in the world?
Ans. Romania
21. Date of formation of Kerala Postal Circle?
Ans. 1961 July 1
22. Highest Denomination of Indian Commemorative stamp ever since issued?
Ans.
1) Mother Theresa , Rs. 45/-
2) Acropora Formosa , Rs. 45/-
23. First burnt-wood smelt postage stamp issued by:
Ans. Brazil (1999) in connection with hazardous effect of forest fire.
24. Where was the first Gandhi stamp printed ?
Ans. Switzerland
25. No. of world countries now in UPU (Universal Postal Union)?
Ans. 192
26. First coffee scented stamp issued by:
Ans. Brazil
27. First personality in whose name the first Commemorative stamp was issued while he was alive ?
Ans. Dr. Rajendra Prasad
28. The only country in the world where home delivery and redirection of postal articles exists:
Ans. India
29. When India Post celebrated its 150th year of existence?
Ans. 2004-2005
30. When was the first Children’s day stamp issued:
Ans. 1957 Nov. 14 (Three stamps)
31. Who cancelled the Indian Postal Stamp in space suite?
Ans. Rakesh Sharma
32. Name of the Indian Post Office at Dakshin Gangotri (Antartica)
Ans. Maitri BO
33. Which stamp is called ‘Mourning stamp of India’?
Ans. Stamp of Mahatma Gandhi issued on 15.8.1948
GK Questions for Postal Assistant Examination
1. Who is the author of ‘speed post’?
Ans. Shobha De
2. Olavanna Model refers to
(a)Women empowerment
(b)Rural sanitation
(c)Community based water supply
(d)Self employment
Ans. Community based water supply
3. Which of the following is an international project?
(a)Chombal project
(b)Kosi project
(c)Tungbhadra
(d)Nagarjuna sagar
Ans. Kosi project
4. Freon gas is used in:
(a)Air-Conditioners
(b)Television
(c)Nuclear reactors
(d)Refrigerators
Ans. Refrigerators
5. Galvanized iron is coated with a thin coating of:
Ans. Zinc
6. Sputnik was launched on
Ans. October 4, 1957
7. How many players are there in a football team ?
Ans. 11
8. Mein Kampf is the autobiography of:
Ans. Hitler
9. Which is known as Hermit Kingdom?
Ans. Korea
10. The first English school in Kerala was established at
Ans. Mattanchery
11. Law Advisor of the Central Govt. is:
Ans. Solicitor Genreral
12. Where is Visweswarayya Industrial and Technological Musium situated?
Ans. Bangalore
13. Which dance form is popularly known as ‘poetry in motion’?
Ans. Bharatanatyam
14. KLM is the airline of:
Ans. Netherlands
15. Who said ‘child is the father of man’?
Ans. Wordsworth
16. Who is the ex-officio chairman of planning commission
Ans. Prime Minister
17. Maginot Line demarcates the boundaries between
Ans. France and Germany
18. Indian currency system was converted into a decimal system from:
Ans. April 1, 1957
19. The battle of plassey was faught in the year
Ans. 1757
20. Who said ‘Swaraj is my birth right and I shall have it’?
Ans. Balagangadhar Tilak
21. Ibn Batuta came to India during the period of:
Ans. Mohammed-Ibn-Tughlaq
22. Kanchi was the capital of the:
Ans. Pallavas
23. The famous ‘Gayathri Manthram’ is in the:
Ans. Rig Veda
24. The headquarters of ILO is at:
Ans. Geneva
25. The first UN Secretary General Trygve Lie from:
Ans. Norway
26. The longest night in the northern hemisphere is on:
Ans. December 22
27. Beyond Ten Thousand is a book written by:
Ans. Allen Border
28. The 73rd amendment to the constitution of India relates to:
Ans. Panchayat Raj
29. Who was the author of Aithihyamala?
Ans. Kottarathil Sankunni
30. The first woman judge of the supreme court belongs to:
Ans. Kerala
31. World Footballer of the year 2011:
Ans. Lionel Messi
32. Fresco Painting deals with:
Ans. Guptas
33. Second five year plan is based on the model of:
Ans. Mahalanobis
34. Kitab-ul-Hind written by:
Ans. Alberuni
35. The first atomic power plant in India was built at
Ans. Tarapur
36. Which of the following gases does not form part of the atmosphere?
(a)Chlorine
(b)Nitrogen
(c)Oxygen
(d)Carbon dioxide
Ans. Chlorine
37. A doctor advised a boy to wear spectacles with cylindrical lens. This is to rectify his:
(a)Short sight
(b)Long sight
(c)Cataract
(d)Astigmatism
Ans. Astigmatism
38. The first secretary of INC:
Ans. AO Hume
39. The first country to speak about Non-Alignment was
Ans. India
40. The mineral present in thyroxine is:
Ans. Potassium
41. Monozite is largely produced in the state of:
(a)Tamil Nadu
(b)Karnataka
(c)Odisha
(d)Kerala
Ans. Kerala
42. Who discovered Brazil ?
Ans. Kabral
43. Which continent is divided into almost two equal parts by the equator?
Ans. Africa
44. The language ‘Dogri’ is spoken in:
Ans. Jammu-Kashmir
45. The country in which Annie Besant was born:
Ans. Ireland
46. The Director of the Malayalam movie ‘Parinayam’?
Ans. Hariharan
47. Nehru Award is instituted for:
Ans. International understanding and peace
48. Central Food Technological Research Institute is situated in:
Ans. Mysore
49. Panini is associated with:
(a)Music
(b)Grammer
(c)Literature
(d)Dancing
Ans. Grammer
50. English East India Company set up during the period of:
Ans. Elizabath
51. Country known as Emerald Island:
Ans. Ireland
52. Shora is the parliament of:
Ans. Afganistan
53. The actress who won Urvashi Award 4 times?
Ans. Shabana Azmi
54. Rhodesia is the name of:
Ans. Zimbabwe
55. Taj Mahal is on the kanks of river:
Ans. Yamuna
56. The festival Kumbhamela is celebrated in:
Ans. Uttar Pradesh
57. Bread basket of the world is:
Ans. Prairies
58. The sun is composed mainly of:
Ans. Hydrogen
59. Ferdinand de lesseps is associated with:
Ans. Suez Canal
60. The particle which is supposed to travel faster than light:
Ans. Tachyon
61. Zulus are the tribal people of:
Ans. South Africa
62. Old name of St. Petersburg?
Ans. Leningrad
63. Mercury is a:
Ans. Metal
64. A lantern for projecting images of object is:
Ans. Epidiascope
65. Which of the following metals is not an element?
(a)Iron
(b)Silver
(c)Gold
(d)Bronze
Ans. Bronze
66. The french revolution took place in the .......... th century:
Ans. 18th century
67. In which year Azad Hind Fouj formed?
Ans. 1943
68. Where is the tomb of Kumaranasan built?
Ans. Pallana
69. The first space craft that landed on Moon:
Ans. Loona-9
70. The minister who resigned from Central Cabinet during the wake of Chinese aggression?
(a)V.C Shukla
(b)V.K Krishna Menon
(c)Jaffer sheriff
(d)H.K.L Bhagat
Ans. V.K Krishna Menon
Courtesy: http://www.keralapscblog.com
Interest Calculator updated 15/04/2013
Features in this File:
Updated on 15/04/2013:
- In the Link "PPF Interest Calculation", Provision has been added to find out Eligible Loan and Withdrawal amount that can be taken in PPF account.
- In the Link "Print Tables/Forms", Claim Forms for SB/SC and Application for Reinvestment of Maturity value, and Interest Rate Table (in Tamil) and link to access "Indiapost Forms page" are included
Updated on 01/04/2013:
- New Interest rates w.e.f. 01/04/2013 configured for all schemes.
- Old interest rates can also be calculated by entering the concerned Date of opening
- RD PMC Calculator can be downloaded from RD "View More" link
- "Print Tables/Forms" link is provided in Main calculator page to Print Ready reckoner tables for RD/TD/MIS and Pamphlet, Forms.
- Updated on 06.11.2012:
- Validation for KVP Date of Purchase (Now Date can be entered only from 01.03.2003 to 30.11.2011)
- Feedback form modified.
- Updated on 31.10.2012
- Option for Entering Date of Opening of Accounts
- Their Respective Maturity/Interest Amounts, A/c periods, Date of maturity,etc.,
- Current status of A/c for Closure/PMC/extn., etc.,
- Reduced Int. for TD, Bonus, Deductions, PMI details,etc.,
- KVP discharge value calc,
- SB,PPF,PMI calc,
- PPF approx maturity value calc,
- Easy Initialisation of Interest rates for schemes, if changed...
- Option to download the latest excel calculator (if any), right from this excel file itself...
====>>>> Download
Subscribe to:
Posts (Atom)


